Egyiptom bemutatása

Alapvető információk

Egyiptom Észak-Afrikában, illetve részben Délnyugat-Ázsiában (Sínai-félsziget) fekszik. Nyugaton Líbiával, délen Szudánnal, északkeleten pedig Izraellel határos. Északon a Földközi-, keleten a Vörös-tenger övezi.

Egyiptom hivatalos, arab neve Maszr sémi eredetű szó, jelentése eredetileg „nagyváros”. Az európai nyelvekben elterjedt alak, melynek magyar változata Egyiptom, a latin Aegyptus szóból származik, amely viszont az ógörög „aigüptosz” átvétele. Az ógörög szó Ptah isten memphisi templomának nevére vezethető vissza („Hut ka Ptah”).

Egyiptom a legnépesebb arab ország. A lakosság túlnyomó része a Nílus menti területeken és a Szuezi-csatorna mellett él. Az iszlám vallást követők aránya 90%, a fennmaradó 10% keresztény vallású, főként kopt.

Egyiptom államformája 1953. június 18-tól parlamenti köztársaság.
Fővárosa Kairó, melyet arabul El Qahirah-nak a győzedelmesnek hívnak. A város – ahol több mint 1000 minaret található – különböző korok egyvelegét tükrözi, kiindulva a fáraók korabeli jellemzőitől egészen a görög-keleti, keresztény, iszlám és végül a mai Egyiptom tulajdonságáig. Kairót gyönyörű emlékművek és épületek otthonának, illetve különböző kultúrák olvasztótégelyének tekintik. Kairót az arab uralom idején alapították. Az arabok 642 körül szállták meg Egyiptomot. Közel 20 milliós lakosságával a világ egyik legnépesebb városa, míg Afrikában és Közép-Keleten Kairó a legsűrűbben lakott város. A Kairón keresztülhaladó Nílus különleges bájt és szépséget kölcsönöz a városnak.

Amit a Vörös-tengerről tudni érdemes

Csak röviden

A Vörös-tenger az Indiai-óceán beltengere az Afrika és Arábia közötti hatalmas tektonikus árokban helyezkedik el. A Vörös-tenger a görög Erythra Thalassa kifejezésből származik. Latin megfelelője a Mare Rubrum. A Vörös-tenger területe mintegy 450 000 km2, körülbelül 1900 km hosszúságú, és 300 km szélességű. Legnagyobb mélysége több mint 3000 méter, átlagos mélysége mintegy 500 méter. Nevét egy különleges tengeri moszatnak előfordulásának köszönheti, amely néhol vörösre festi a vizét. Nevezetes meseszép korallzátonyairól, érdekes és rendkívül gazdag víz alatti világáról és a rengeteg színes halról.

Hurghada

az egyiptomi üdülőparadicsom bemutatása

Arabul El Ghardaka, Egyiptom egyik legszebb üdülőhelye a Vörös-tenger partján, a fővárostól körülbelül 450 km-re délkeletre fekszik. A kristálytiszta tengerpartot finom homokkal borított hosszú strandok szegélyezik, sok helyen találhatóak korallzátonyok, amelyek víz alatti szépsége elkápráztatja a búvárkodás szerelmeseit. A tenger vizének hőmérséklete ritkán csökken 22 °C alá, így ideális feltételeket biztosít az üdülni vágyók számára.

Hurghadában alakult ki először a – „tanulmányutak” kontrasztjaként a pihenést szolgáló turizmus. A város kevésbé fejlett vagy rosszabb állapotban lévő részeit az utóbbi évtizedekben újjáépítették, a minden igényt kielégítő szállodák gyűrűje dél felé szinte megállíthatatlanul bővül. Hurghada ma mintegy 80 km hosszan nyúlik le a Vörös-tenger partján, a szállodák kisebb-nagyobb strandokat szakítanak ki maguknak a homokos partból.

Hasznos tudnivalók búvároknak

gyorstalpaló

Nyelv:

Hivatalos nyelv az arab, de a legtöbb ember angolul és németül is beszél. Nagyra értékelik, ha néhány szót arabul próbálunk mondani.

Helyi szokások, öltözködés:

A könnyű pamutruha viselése a legcélszerűbb. A tengerparton lehet nyitottabb, de a városokban zártabb ruhák viselése ajánlott. Főleg hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat. Legalább combközépig takarjuk el lábunkat.

Pénz:

A hivatalos fizetőeszköz az Egyiptomi Font (jele: LE). 1 LE kb. 15 Ft. 1 Font = 100 Piaszter. Pénzérmék: 5, 10, 25 piaszter, papírpénzek: 50 piaszter és 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 fontos. Sok szállodában van bank (időszakos nyitva tartással). ATM-ek az utcán szinte mindenhol rendelkezésre állnak.

Érdemes egy kisebb összeget beváltani a repülőtéren megérkezéskor, és áttanulmányozni a címleteket, hogy ne keverjük össze őket.

Kommunikáció:

WIFI szinte minden vendéglátó helyen található, mobil internet kártyát is lehet vásárolni (VODAFONE, Orange, Etisalat)

Egészségügyi előírás, betegségek:

Egyiptomban nincsenek járványos betegségek, nem szükséges a védőoltás, viszont a napsütés nagyon erős, napvédő szerek használata szükséges.

Az utazás izgalma, a hirtelen megváltozott időjárás és étkezési szokások miatt kisebb gyomorpanaszok léphetnek fel.

Megelőzése

  • nagy melegben, napon jéghideg italt ne fogyasszunk;
  • melegből, ha tehetjük, ne lépjünk be légkondicionálóval nagyon lehűtött helyiségbe;
  • ne igyunk csapvizet, ne fogyasszunk jéggel hűtött üdítőitalt;
  • ne együnk meg olyat, amit nem kívánunk.

Betegség esetén az egyiptomi gyógyszerek igen jó minőségűek és nem drágábbak, mint a hazaiak. Bátran fordulhatunk gyógyszerészhez is kisebb gondokkal.

Búvárbiztosítás:

http://www.assistravel.hu/?campaign=kulcsarl

Biztonság:

Egyiptomban jó a közbiztonság. Éjjel semmiféle veszélyt nem jelent, ha a fő utcán végig sétálunk. A hölgyeket nem zaklatják, figyeljünk azonban a megfelelő öltözékre, tiszteljük az ország hagyományait.

Éghajlat:

Egyiptom időjárása mérsékeltnek mondható, kivétel az igazi nyár 3 hónapja, a június, július, és augusztus, amikor nagyon magas a hőmérséklet főleg az európaiaknak.

Hajó etikett

tartsuk a házigazdákat tiszteletben

Hajó etikett

Az arab kultúra több tekintetben is eltér az európaitól. Tiszteltjük az ország hagyományait, és próbáljunk meg alkalmazkodni etikettjükhöz.

Ne viselj cipőt a hajón

Ez az egyik legfontosabb szabály, nem csak a tisztaság szempontjából, hanem vallási okokból is. Ne felejtsétek el, hogy az egyiptomi személyzet a hajón lakik. Muzulmán otthonba cipővel belépni nagyon nagy sértést jelent.

WC használati szabályok

A WC-be WC-papírt dobni tilos! Ennek több logikus magyarázata is van. Az egyik, hogy a vízvezeték egyszerűen nem tud megbirkózni a lehúzott WC-papírral. Lehet, hogy neked nem lesz gondod belőle, de nagy valószínűség szerint az utánad következőt majd elönti a víz és egyéb nem kívánatos dolog. A másik fontok ok, hogy a szennyvíz általában idővel a tengerbe ürül. Az így bekerült anyag pedig gyakran a halak gyomrába. A halaknak sem tesz jót a WC-papír.

Száraz és nedves területek

Általános szabály, hogy a szalonba illetve a kabinokba nedves, csöpögő; ruhával, bemenni tilos. Ha bent felejtettél valamit, kérj meg valakit, hogy hozza ki neked. Ha nem akarsz száraz ruhába átöltözni az étkezésekhez, akkor legalább egy törölközőt teríts magad alá és arra ülj.

Balesetveszélyes a nedves hajópadlón közlekedni, mert úgy csúszik, mint a jég! A hajó más területein természetesen járhatsz-kelhetsz vizesen.

Merülésvezető és a csapat közötti kapcsolat

Az ő dolga, hogy pontos tájékoztatás adjon a merülő helyekről és ügyeljen a biztonságotokra. Gyakran ő a legénység és a vendégek között a tolmács is. Figyeljetek a merülések előtti tájékoztatókon, készüljetek el időben és ne felejtsétek el minden egyes merülés után beírni a merülési adataitokat a hajónaplóba is. Természetesen ők is tisztában vannak azzal, hogy ez a ti üdülésetek és megtesznek mindent azért, hogy jó napotok legyen.

Egyiptomi személyzet

Egy jó túra alapfeltétele a hajó legénysége, akik hosszú órákat dolgoznak azért, hogy minél kényelmesebb utatok legyen. Vegyétek azt a fáradtságot, hogy megjegyezzétek a nevüket és inkább barátként, semmint szolgaként bánjatok velük. Biztosak lehettek abban, hogy megtérül ez a csekély energiabefektetés. A túra végén általában 15-20 LE baksist illik adni a legénységnek a nap végén, ez természetesen nem kötelező.

Tilos az alkohol fogyasztás

Egy hajón sem engedélyezett a merülések között alkoholt fogyasztani.

Egy kimerítő nap, vagy több mélymerülés után, inkább tekintsetek el a nap végi itókázástól. Szafari hajókon általában nem árusítanak alkoholt, így saját fogyasztásra bevásárolhattok érkezéskor a reptéri Duty Free boltokban.

Tiszteljük a tengert: Mindent a szemnek, semmit a kéznek!

Tilos a koralra ráállni, letörni, felszínre hozni! Ha mindenki csak egy kis darabot vinne haza a zátonyból, akkor mi látnivaló maradna a következő nemzedéknek.

Ne piszkáld a tengeri élőlényeket! Itt Te vagy a vendég, viselkedj ennek megfelelően!

Tilos a halak etetése! Ezzel felboríthatod a zátony kényes ökorendszerét.

Ne dobj semmit a tengerbe! A tengerbe dobott cigaretta csikket, nylon zacskót, WC papírt a halak ételnek nézik és elpusztulhatnak tőlük.