Egyiptom

Egyiptomról… úgy általában

Egyiptom Észak-Afrikában, illetve részben Délnyugat-Ázsiában (Sínai-félsziget) fekszik. Nyugaton Líbiával, délen Szudánnal, északkeleten pedig Izraellel határos. Északon a Földközi-, keleten a Vörös-tenger övezi.

Egyiptom hivatalos, arab neve Maszr sémi eredetű szó, jelentése eredetileg „nagyváros”. Az európai nyelvekben elterjedt alak, melynek magyar változata Egyiptom, a latin Aegyptus szóból származik, amely viszont az ógörög „aigüptosz” átvétele. Az ógörög szó Ptah isten memphisi templomának nevére vezethető vissza („Hut ka Ptah”).

Egyiptom a legnépesebb arab ország. A lakosság túlnyomó része a Nílus menti területeken és a Szuezi-csatorna mellett él. Az iszlám vallást követők aránya 90%, a fennmaradó 10% keresztény vallású, főként kopt.

Egyiptom államformája 1953. június 18-tól parlamenti köztársaság.
Fővárosa Kairó, melyet arabul El Qahirah-na,k a győzedelmesnek hívnak. A város – ahol több mint 1000 minaret található – különböző korok egyvelegét tükrözi, kiindulva a fáraók korabeli jellemzőitől egészen a görög-keleti, keresztény, iszlám és végül a mai Egyiptom tulajdonságáig. Kairót gyönyörű emlékművek és épületek otthonának, illetve különböző kultúrák olvasztótégelyének tekintik. Kairót az arab uralom idején alapították. Az arabok 642 körül szállták meg Egyiptomot. Közel 20 milliós lakosságával a világ egyik legnépesebb városa, míg Afrikában és Közép-Keleten Kairó a legsűrűbben lakott város. A Kairón keresztülhaladó Nílus különleges bájt és szépséget kölcsönöz a városnak.

Amit a Vörös-tengerről tudni érdemes

…röviden

A Vörös-tenger az Indiai-óceán beltengere az Afrika és Arábia közötti hatalmas tektonikus árokban helyezkedik el. A Vörös-tenger a görög Erythra Thalassa kifejezésből származik. Latin megfelelője a Mare Rubrum. A Vörös-tenger területe mintegy 450 000 km2, körülbelül 1900 km hosszúságú, és 300 km szélességű. Legnagyobb mélysége több mint 3000 méter, átlagos mélysége mintegy 500 méter. Nevét egy különleges tengeri moszat előfordulásának köszönheti, amely néhol vörösre festi a vizét. Nevezetes meseszép korallzátonyairól, érdekes és rendkívül gazdag víz alatti világáról és a rengeteg színes halról.

Hurghada

az egyiptomi üdülőparadicsom

Arabul El Ghardaka, Egyiptom egyik legszebb üdülőhelye a Vörös-tenger partján, a fővárostól körülbelül 450 km-re délkeletre fekszik. A kristálytiszta tengerpartot finom homokkal borított hosszú strandok szegélyezik, sok helyen találhatóak korallzátonyok, amelyek víz alatti szépsége elkápráztatja a búvárkodás szerelmeseit. A tenger vizének hőmérséklete ritkán csökken 22 °C alá, így ideális feltételeket biztosít az üdülni vágyók számára.

Hurghadában alakult ki először a  „tanulmányutak” kontrasztjaként a pihenést szolgáló turizmus. A város kevésbé fejlett vagy rosszabb állapotban lévő részeit az utóbbi évtizedekben újjáépítették, a minden igényt kielégítő szállodák gyűrűje dél felé szinte megállíthatatlanul bővül. Hurghada ma mintegy 80 km hosszan nyúlik le a Vörös-tenger partján, a szállodák kisebb-nagyobb strandokat szakítanak ki maguknak a homokos partból.

Hasznos tudnivalók

gyorstalpaló

Nyelv

Hivatalos nyelv az arab, de a legtöbb ember angolul és németül is beszél. Nagyra értékelik, ha néhány szót arabul próbálunk mondani.

Helyi szokások, öltözködés

A könnyű pamutruha viselése a legcélszerűbb. A tengerparton lehet nyitottabb, de a városokban zártabb ruhák viselése ajánlott. Főleg hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat. Legalább combközépig takarjuk el lábunkat.

Pénz

A hivatalos fizetőeszköz az Egyiptomi Font (jele: Le). 1 Le kb. 18 Ft. 1 Font = 100 Piaszter. Pénzérmék: 5, 10, 25 piaszter, papírpénzek: 50 piaszter és 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 fontos. Sok szállodában van bank (időszakos nyitva tartással). ATM-ek az utcán szinte mindenhol rendelkezésre állnak, illetve pénzváltók, bár ezek random nyitvatartással üzemelnek. Érdemes egy kisebb összeget beváltani a repülőtéren megérkezéskor, és áttanulmányozni a címleteket, hogy ne keverjük össze őket.

Nyitva tartás

Péntek a pihenőnap, a hivatalokban a péntek és a szombat számít hétvégének. A turisták által látogatott üzletek mindig nyitva vannak, késő éjszakáig.

Vásárlás

Vannak szabadáras bazárok, ahol lehet alkudozni, illetve fixáras üzletek. Általában beszélnek angolul.

Borravaló

Baksis: 10%, ha valamilyen folyamatot szeretnénk felgyorsítani, érdemes borravalót adni.

Alkohol

A vallás miatt az egyiptomiak nagy része alkoholt nem fogyaszt, így italboltot ne keressünk. Szeszesital szállodákban (sör, bor), vagy vámmentes boltokban vásárolható. Tömény italok 4-5 csillagos szállodákban vagy hajón kaphatók, de drágák. Ramadán alatt nem árusítanak alkoholt.

Közlekedés

Taxival nyugodtan utazhatunk, a viteldíj alku kérdése.

Kiviteli szabályok

Kiutazáskor max. 100 Le-t lehet kivinni. Antikvitások, szőnyegek kivitele csak engedéllyel, egyébként tilos. Ajándéktárgyak vihetők, tengeri korallok, kagylók birtoklása, kivitele szigorúan tilos. Kizárólag üzletben vásárolt tárgyak vihetők.

Telefonálás

Telefonkártya vásárlása bármely mobilszolgáltatónál (Vodafone, Orange, Etisalat) lehet, a vízum lejártával a telefonkártyát is letiltják. WIFI szinte minden szállodában és vendéglátó helyen elérhető. Mobil internet kártyát is lehet vásárolni. Javasoljuk, netkártyát ne a repülőtéren vásároljunk!

Egészségügyi előírás, betegségek

Egyiptomban nincsenek járványos betegségek, nem szükséges a védőoltás, viszont a napsütés nagyon erős, napvédő szerek használata szükséges.

A megváltozott étkezési szokások és a mieinktől eltérő higiéniai feltételek miatt előfordulhatnak kisebb-nagyobb gyomorpanaszok. Fontos, hogy ezek megelőzésére betartsunk néhány alapvető higiéniai szabályt (gyakori kézmosás, csapvíz fogyasztásának mellőzése).

Betegség, panasz esetén bátran forduljunk gyógyszerészhez, az egyiptomi gyógyszerek igen jó minőségűek és nem drágábbak, mint a hazaiak. A gyógyszertárakban minden ismert gyógyszer kapható, általában a nemzetközileg ismert nevén. A gyógyszerek fixárasak. A baleseti ellátások ingyenesek. Ne igyunk csapvizet! Mivel más a bakteriális flóra összetétele, ajánlott csak a palackozott víz fogyasztása.

Gyakran előforduló betegség a hasmenés, melyet Egyiptomban hatékony gyógyszerrel az „Antinal”-al orvosolhatunk. Az első tünetektől érdemes szedni. Gyógyszertárakban kapható, ára kb. 20-25 font.  Semmiképp se adjunk többet érte, a dobozon ugyanis rajta van a vételár!

Búvárbiztosítás

Soha ne induljunk nyaralni biztosítás nélkül!!! Javasolt az utas-és poggyászbiztosítás, búvároknak pedig kifejezetten ajánlott a búvárbiztosítás! Utóbbiról bővebben az alábbi linken érdeklődhetünk, illetve online is köthetünk biztosítást akár az egész családnak is.

http://www.assistravel.hu/?campaign=kulcsarl

Biztonság

Egyiptomban jó a közbiztonság. Éjjel semmiféle veszélyt nem jelent, ha a fő utcán végig sétálunk. A hölgyeket nem zaklatják, figyeljünk azonban a megfelelő öltözékre, tiszteljük az ország hagyományait.

Éghajlat

Egyiptom időjárása mérsékeltnek mondható, kivétel az igazi nyár 3 hónapja, a június, július, és augusztus, amikor nagyon magas a hőmérséklet, főleg az európaiaknak. A nyári hónapokban ez elérheti, sőt, meg is haladhatja a 40C-ot.

Hajó etikett

Minden hajón ún. hajó etikett van érvényben. Ezen szabályok betartása elvárt, nemcsak a tisztelet miatt, mellyel megtiszteljük a házigazdákat, hanem az itt érvényben levő balesetvédelmi, környezetvédelmi szabályok betartása is kötelező mindenkinek. Mindezek mellett pedig saját utazásunk, kirándulásunk, programunk sikerességét is befolyásoljuk, így tartsunk be néhány alapvető szabályt a hajón:

  • Ne viselj cipőt a hajón

Ez az egyik legfontosabb szabály, nem csak a tisztaság szempontjából, hanem vallási okokból is. Ne felejtsétek el, hogy az egyiptomi személyzet a hajón lakik. Muzulmán otthonba cipővel belépni nagyon nagy sértést jelent.

  • WC használati szabályok

A WC-be WC-papírt dobni tilos! A hajón található WC-k nyílt rendszerűek, tartalmuk egyből a tengerbe ürül. Nemcsak környezetünket szennyezzük a beledobott hulladékkal, de az élőlények sem tudnak ezekkel megbirkózni.

  • Száraz és nedves területek

A hajókon vannak olyan területek, ahova nedvesen tilos bemenni. Ilyen a szalon, a kabinok. Ezen kívül olyan részek, amelyek vizesen rendkívül csúszósak, balesetveszélyesek. Indulás után a hajó személyzete általában elmondja ezeket a szabályokat, fontos őket betartani!

  • Merülésvezető és a csapat közötti kapcsolat

A merülésvezető, guide dolga, hogy pontos tájékoztatás adjon a merülő helyekről és ügyeljen a biztonságra. Gyakran ő a legénység és a vendégek között a tolmács is. Breifing keretében tájékoztat mindazokról az információkról, melyeket a merülésekkel kapcsolatban tudni érdemes.

  • Egyiptomi személyzet

Egy jó túra alapfeltétele a hajó legénysége, akik hosszú órákat dolgoznak azért, hogy mindenkinek kényelmes és felejthetetlen napja legyen.  Tiszteljük őket munkájukért, figyelmességükért, amiért a túra végén általában baksist illik adni a legénységnek. Ez természetesen nem kötelező.

  • Tiszteljük a tengert: Mindent a szemnek, semmit a kéznek!

Tilos a korallra ráállni, letörni, felszínre hozni! Amellett, hogy rendkívüli módon károsítjuk ezzel a tengeri élővilágot, nagy büntetés is járhat érte! Tilos a halak etetése! Ez felborítja a zátony kényes ökoszisztémáját. Tilos az élőlények piszkálása! Ne dobj semmit a tengerbe! A tengerbe dobott cigaretta csikket, nylon zacskót, WC papírt a halak ételnek nézik és elpusztulhatnak tőlük!

footerlogo